Grottor, plastskola och badande soldater

Beit Furik 12 juli 2012

EAPPI:s egna service hämtar oss i Nablus; jag, Marshall, Lisa, Saffran, Alex. Vi sitter och väntar på Tomas som är sen. Strax därpå kommer han springande. Vi åker till byn Beit Furik utanför Nablus tillsammans med Jim från Kanada och Chris från Schweiz som jobbar för EAPPI.

När vi kommer fram till kommunhuset i Beit Furik bjuds vi in till borgmästaren. ”Jag går in på borgmästarens kontor med en cigg i handen, det är ju galet” viskar Thomas, tar ett bloss och verkar exalterad. Här är det helt okay. Thomas är från Danmark.

Vi serveras sött myntate. Därefter visar de oss en film med stillbilder från byn där flera beduinfamiljer fått sina hus förstörda flera gånger. De bor i byn men under somrarna flyttar de ut till sina marker och bor i grottor. Bakgrundsmusik spelas – någon slags beduinmusik tror jag – och en arabisk röst berättar. Den israeliska militären har fyllt deras grottor med grus och sten, förstört allt de har.

Enligt högsta domstolen i Israel får de kulturmärkta grottorna inte förstöras, men den 20 februari 2012 gjorde armén det ändå.

Borgmästaren sitter vid sitt stora skrivbord och röker, kontoret är stort och luftigt med enorma soffor och fåtöljer.

”Israeliskt flygplan kom och tog foton från ovan. Om någon nytt byggs kommer de och river det med en gång”.

Nu har ett projekt startats av jordbrukarna och hedarna själva för att restaurera grottorna.

Borgmästaren berättar om våldsamma sammandrabbningar mellan bosättare och lokala jordbrukare och fåraherdar. Vi lyssnar och antecknar. I samtliga av fallen har det varit bosättarna som inkräktat på palestiniernas mark. Och när soldaterna kommer arresterar de bönderna istället för att skydda dem. Bosättare placerar ut husvagnar utanför bosättningens murar för att så småningom ta marken från dem och breda ut sig ännu mer.

EAPPI:s chaufför kör oss till Khirbet Tana för att träffa några av de sex beduinfamiljer som bor kvar under sommaren trots den 40-gradiga hettan. Här lever de utan elektricitet och rinnande vatten.

Wassef bjuder in oss i sin grotta. Han växte upp här, är fåraherde och har sju barn. Han har rensat grottan efter att militären förstörde allt, och ska fortsätta reparera grottan efter Ramadan.

Nästan alla röker – grottan fylls av rök – Wassef erbjuder sin egenodlade rulltobak – vi dricker te och delar på en påse nötter.

”We are living without human rights. No one knows what will happen to my kids in the future.”

Sedan visar han oss ett gult plasttält utan möbler – det är skolan. Det enda som militären inte rev var en moské eftersom den är över 300 år gammal. Vid sidan av den ser man ruinerna från den gamla skolan. Under den starka solen kan man inte vara innanför plasten på den provisoriska skolan så nu ska de bygga riktiga väggar innanför tältet, så att militären inte kan se det från sina flygplan.

En äldre man kommer ut ur moskén och hälsar. Det måste vara byns Imam.

Två bosättningar, Mahmara och Etimar omringar dalen. Israel vill binda dem samman med en väg.

Vi promenerar längre upp i berget och besöker Radwan Salman, fåraherde och far till fem barn. Förra året revs hans hus och de led mycket på grund av kylan. Vattentanken togs ifrån dem och de har inte fått tillbaka den.

Vi åker vidare för att besöka byns vattenkälla. På vägen dit ropar och vinkar några på oss uppifrån en brant. Det är en annan familj som vill bjuda in oss till sitt hem. De plockar fram madrasser och lägger i skuggan utanför grottan. Och vi serveras te.

”I morse klockan tio kom soldater hit för att bada i vattenkällan”, berättar den äldre damen för oss. Soldater och bosättare badar ibland i källan på sommaren. De har med sig maskingevär och ibland hundar som de låter bada, en skymf mot palestinierna som sätter stor värde vid renhet.

”Vi kan inte annat än leva för dagen – sörja för att barnen får mat.”

Annonser
Det här inlägget postades i på Västbanken och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s