Tårgas, skunk-kanoner och ”gummikulor”

Hundarna sover inte i Ramallah. Åtminstone inte om nätterna. Ett skall hörs utanför fönstret, två hundar svarar lite längre bort, sedan stämmer hela kvarterets hundar in. Skallen avtar, till slut hör jag bara några långt bort, flera kilometer bort. Det är alldeles tyst en stund. Ett skall hörs, och så börjar det igen.

Första dagen avklarad, späckad med information och samtal. Vilka är dina rädslor? To feel useless, säger Carolyn från Kanada. Not being able to come back, säger Peter från Danmark. Karin från Michigan nickar, jag också. Vi håller med. To be too dominant, säger Marshall från Texas. Att någon av oss eller våra palestinska vänner blir allvarligt skadad, tillägger jag.

Förhoppningarna då? Att praktiskt bidra i palestiniernas kamp för en värdigare vardag, att lyssna på deras historier och ta med dem hem till våra länder, sprida information, att bli en alternativ kunskapskälla. Att se sanningen med egna ögon. Vi nickar, vi är överens. Vi är alla unga, jag gissar att jag är äldst. Förutom Marschall som stannar till jul, ska vi andra stanna mellan tre till sex veckor.

Tiden börjar rinna iväg och vi har inte ens börjat. Det är bråttom, eller inte. Tålamod!

Alex, den internationella koordinatorn, plockar fram en svart påse och börjar rota i den. Han tar fram något som liknar en granat, handen är svart av sot. ”En tårgasgranat, oberäknelig med sin runda gummibotten, men mjuk”. Sedan håller han upp ett silvrigt metallrör, lika stor som hans hand.  ”Den här däremot, kan skjutas från flera hundra meters avstånd”. ”De är brännheta” tillägger Lejla som också håller i dagens träning. ”Rör dem inte, inte ens med foten. Palestinierna kommer försöka kasta tillbaka dem men de bär handskar.”

Mustafa Tamimi sköts ihjäl den 10 december förra året i Nabi Saleh, träffad av en tårgasgranat i huvudet på bara ett par meters håll. Det fångades upp på film och spreds över världen.

Mer plockas fram ur påsen; två olika sorters gummikulor, ett namn som låter ganska harmlöst. Den ena sorten, den runda, har inte gummi, utan endast ett hårt tunt plasthölje runt metallkulan. Sist, live bullets. Hylsor och förbrukade granater vandrar från hand till hand. Vi tittar på dem, känner på dem. Israeliska militären använder också skunk-vattenkanoner: ett extremt förorenat vatten som lämnar efter sig en fruktansvärd stank på allt det vidrör.

Abed håller i den juridiska delen av träningen, våra rättigheter, ageranden under demonstrationer, checkpoints, möten med soldater, poliser och bosättare. Ljusgröna, gråblå och mörkgröna uniformer. Olika system och behandling om du är palestinier, israel eller internationell. Vi gör värderingsövningar, responding to violence, spektrumet av icke-våld.

Andra och sista dagen av träningen dyker Rana upp, även känd som flag woman. För en månad sedan klättrade hon upp på en israelisk vattenkanon under en demonstration med en palestinsk flagga. Hon och flera andra aktivister blev pepparsprayade, men lyckades komma undan arrestering. En lyckad de-arrest. Hon är mediakoordinator och lär oss hur vi kan rapportera från viktiga händelser. Efter träningen åker vi till ISMs lokala kontor. Där möter vi Samer från Danmark som just anlänt. Vi träffar också Carlo, en italiensk aktivist. För bara några veckor sedan blev han frigiven efter en månad i fängelset. Han ska vara kvar på Västbanken i ett par veckor till, sedan åker han till Gaza.

Under eftermiddagen deltar vi i en demonstration till stöd för två politiska fångar som hungerstrejkar i ett israeliskt fängelse. En av dem är fotbollsstjärnan Mahmoud Al Sarsak från Gaza. Han har inte ätit på 80 dagar.

Efter demon ropas kvällsbönen ut, den vaggar mig nästan till sömns. Senare på kvällen stiger Dan från England in i lägenheten. Han har varit på Västbanken i en månad, och stannar ytterligare en. ”It’s all I can afford.” Dan ska åka med oss nykomlingar till Ni’lin imorgon.

Annonser
Det här inlägget postades i Ankomst, på Västbanken. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s