Mentala förberedelser

Idag hade jag möte med Ulrika. För att få introduktionen som alla aktivister får i hemlandet innan de reser. Det blev mer av ett samtal än träning eftersom det bara var jag. Scenarier målades upp. ”Din kropp är tyngre än vad du tror, använd den”, sa hon. Om en soldat spontant griper tag i en palestinier och för bort denne, exempelvis under en demonstration, ska man försöka förhindra det. De-arrest kallas det. Först och främst tala om med hög röst vad som händer så att uppmärksamheten riktas mot gripandet. Sedan, om det går, luta dig över soldatens arm som håller tag om personen, alltid med ryggen mot soldaten. Med all din tyngd. Eller omfamna den gripne, hårt. Släpp inte taget. En palestinier riskerar att hamna i så kallat administrativt förvar i upp till sex månader utan åtal.

ISM bygger på icke-våld, men det är ingen pacifistisk organisation. Det betyder att vi inte fördömer palestinier som kastar sten, vi anser att de har rätt att försvara sig. Att förstöra egendom då, döda ting? Nej, det är inte våld, det får man och det gör vi. Exempelvis muren. Men aldrig våld mot en människa. Putta aldrig på en soldat. Inte heller får man gå mellan en våldsam konfrontation mellan palestinier och israeler, av främst två anledningar. Vi får aldrig under några som helst omständigheter säga till palestinier vad de ska göra eller inte göra, och aldrig förhindra dem från att försvara sig, oavsett vilket medel de väljer att använda sig av. En tredje och viktig anledning är för den egna säkerhetens skull, för att undvika att själv bli skadad.

Verbalt våld då? Att kalla en soldat för fucking idiot. Det är inte heller våld, men det är ändå viktigt att kontrollera sitt tal. De egna verbala handlingarna kan få konsekvenser, inte bara för en själv utan även gruppen. De-escalate. Alltså att i varje situation förhindra och förebygga och till och med, om möjligt, dämpa våldsamma situationer, eller situationer som kan bli våldsamma.

Att filma och fotografera på plats ökar chanserna för att soldatera kränker palestinierna mindre än vanligt. Jag kommer ha med mig både kamera och filmkamera till Palestina. De är starka vapen. Och skriva kommer jag också göra förstås. Document.

De-arrest, De-escalate, Document. De tre D:na som Ulrika kallar dem: grundpelarna i ISM:s verksamhet. Ett fjärde D kan tilläggas, på vilken de övriga bygger: Direkt aktion.

”En sak till”, säger Ulrika innan vi avslutar mötet. ”Skaka aldrig hand med en israelisk soldat. Vi gör inte det.”

Annonser
Det här inlägget postades i Förberedelser, Malmö. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s